از زمان های گذشته استفاده از گیاهان مهم بوده و در طب و غذا ها از آنها استفاده های بسیاری می شده است، امروزه نیز با وجود پیشرفت های روز افزون در حوزه علم و فناوری، بشر از خواص و فواید گیاهان غافل نشده است بلکه بیشتر به آنها توجه می شود زیرا به دلیل مشغله های انسان امروزی و آلودگی هایی که پیشرفت ها به وجود آورده اند افراد به دنبال زندگی سالم و غذاهای پر خاصیت هستند. به همین دلیل به ادویه ها توجه ویژه ای می شود. ادویه جات نه تنها طعم، عطر و رنگ غذا را بهبود می دهند بلکه خواص و فوایدی نیز دارند.
ادویه ها یکی از مهم ترین چاشنی های غذاها به خصوص غذا های ایرانی هستند. ایرانیان برای هر غذا از ادویه های مخصوص آن و یا با توجه به سلایق شخصی از آنها استفاده می کنند که در هر منطقه ایران نوع ادویه محبوب و پر کاربرد متفاوت با دیگر مناطق است. برای مثال همه می دانیم که بیشتر غذا های جنوب کشور تند و فلفلی هستند، یا غذاهای شمال ایران بیشتر طعم ترش و ملس دارند. در این مطلب به ادویه جنوب خواهیم پرداخت.
معرفی ادویه های جنوب:
غذا ها و به خصوص ماهی های جنوب از خوشمزه ترین غذاهایی هستند که طبخ می شوند که راز خوشمزگی آنها به ادویه های خوش عطری که استفاده می کنند برمی گردد. ادویه های جنوب از جمله محبوب ترین ادویه هایی هستند که امروزه مردم ایران با آنها آشنایی داشته و به عنوان چاشنی های خوشمزه و پر خاصیت برای غذاهای خود با عنوان ادویه جنوب تهیه می کنند. ادویه های جنوب از ادویه های ترکیبی هستند که از ترکیب چند ادویه متنوع تهیه می شوند. این ادویه ها برای غذاهای مختلف متنوع هستند، برای مثال: ادویه پلویی، ادویه ماهی، ادویه خورشتی و همچنین ادویه خاص جنوبی که برای تمامی غذا ها کاربرد دارد. شما می توانید این ادویه ها را از بازار به صورت آماده و بسته بندی تهیه کنید یا آنها را در منزل با دستور های زیر تهیه کنید.
تهیه ادویه خورشتی:
- تخم گشنیز یک پیمانه
- فلفل سیاه یک دوم پیمانه
- زیره سبز یک دوم پیمانه
- زیره سیاه یک دوم پیمانه
- دارچین چند شاخه ی کوچک
- 15 عدد گل محمدی خشک
- زنجبیل یک تکه بزرگ
- جوز هندی سه عدد
- میخک پنج عدد
ابتدا (تخم گشنیز، زیره ها و…) تمامی مواد را پاک کنید چون امکان دارد سنگ ریزه و خار در آنها باشد.
بهتر است برای اینکه ادویه شما عطر و طعم بهتری داشته باشد تخم گشنیز را کمی تفت دهید اما مراقب باشید نسوزد و گرنه ادویه شما تلخ خواهد شد. البته اگر دوست نداشتید تفت ندهید ولی رنگ ادویه شما در آن صورت روشن خواهد بود.
جوز هندی، زنجبیل، میخک را جداگانه در هاون بکوبید تا برای آسیاب کردن کمی نرم شوند.
هر یک از مواد را جداگانه آسیاب کنید تا عطر خودشان را حفظ کنند و ترکیب نشوند.
مواد آسیاب شده و پودر ها را در کاسه ای ریخته و کاملا مخلوط کنید. ادویه جنوب شما آماده است.
شما می توانید برای استفاده در مدت زمان طولانی تر آن را در شیشه ریخته و در یخچال نگهداری کنید.
نکته قابل توجه این است که شما می توانید مقدار هر یک از ادویه ها را بنا به ضائقه شخصی خود کم یا زیاد کنید اما روش اصولی تهیه این ادویه با مقدار تعیین شده است.